Ona o partícula? O potser les dues?

Ona o partícula? O potser les dues?

Un dels conceptes bàsics de la física quàntica és la dualitat ona/partícula; és a dir, les partícules són ones i viceversa. Això pot semblar difícil de comprendre, però en realitat és fàcil si entenem la superposició quàntica.

A l’article anterior vam dir que tota partícula pot estar en diferents llocs, pot anar a diferents velocitats, tenir diversos valors d’energia… a la vegada. Aleshores, representem aquests valors en forma d’una ona de probabilitats de lloc, velocitat, energia… Tanmateix, en el moment en què entren en contacte amb un observador, s’escull un d’aquests valors, que és el que observem. És aquest el fenomen que causa que la dualitat ona/partícula, com es pot veure a la imatge següent:

I això no és tot: aquesta probabilitat de les ones actua de maneres molt estrambòtiques quan les partícules interaccionen les unes amb les altres. Per exemple, imaginem que dues partícules poden tenir dos estats (A i B), però quan una té A, l’altra té B, i viceversa. Així doncs, l’observació d’una de les partícules fa que es decideixi instantàniament l’estat de l’altra, i diem que ambdues partícules estan entrellaçades.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *