CÈLEBRES FÍSICS QUÀNTICS

Max Planck

Va néixer a Kiel, a l’actual Alemanya, el 1858 i va morir a Göttingen, Alemanya, el 1947. És considerat sovint el fundador de la teoria de la física quàntica. A més, va guanyar el Premi Nobel de física l’any  1918 per haver descobert els fotons, les partícules electromagnètiques de la llum. A part d’això, entre els seus descobriments destaca l’equació E=hv , segons la qual l’energia d’un fotó és la seva freqüència multiplicada per una constant, que en el seu honor s’anomena constant de Planck.

 

 

 

Albert Einstein

Albert Einstein va néixer a Ulm, Alemanya l’any 1879 i va morir l’any 1955 a Nova Jersey, Estats Units. És probablement un dels físics més coneguts de la història, principalment per la seva aportació la teoria de la relativitat; tanmateix, també va fer contribucions importants a les fundacions de la física quàntica. A més, el 1921 va guanyar el Premi Nobel de física per haver descobert l’efecte fotelèctric. 

Tot i que va ser un dels primers físics quàntics, va acabar rebutjant la mateixa teoria quàntica —que consisteix en gran part en probabilitats que regeixen les partícules— i va dir la seva mítica frase «Déu no juga als daus amb l’univers». No obstant això, altres científics van seguir el seu camí i fan fer-hi noves aportacions.

 

 

Richard Feynman

Richard Phillips Feynman va néixer el 1918 a Nova York i va morir el 1988 a Los Angeles. Va ser un un físic americà que va treballar en diversos camps de la física. Va proposar models de la física de partícules i va fer grans contribucions a l’electrodinàmica quàntica, que estudia les interaccions entre fotons i partícules carregades elèctricament. És l’inventor del famós diagrama de Feynman, que representa gràficament la trajectòria de les partícules, evitant haver de fer llargs càlculs. Així mateix, el 1965  va aconseguir un Premi Nobel de física, juntament amb altres científics.

 

 

 

 

 

 

 

Paul Dirac

Paul Adrien Maurice Dirac va néixer el 1902 a Bristol, Anglaterra, i va morir el 1984 a Tallahassee, Florida, EE.UU. va ser un físic teòric britànic que va desenvolupar grans teories sobre la mecànica quàntica, especialment l’electrodinàmica quàntica. Va passar els seus deu últims anys de la seva vida a la Universitat Estatal de Florida, on va crear la famosa equació de Dirac, que descriu el moviment dels electrons, entre d’altres. Ultra això, va predir l’existència de l’antimatèria, un concepte molt important a la física actual.

 

 

 

 

Erwin Schrödinger

Nasqué el 1887 a Viena i morí el 1961, també a Viena. Va ser un revolucionari de diverses branques de la física quàntica, així com autor d’alguns textos sobre cosmologia i la teoria de la relativitat. A més de crear la seva famosa equació i de guanyar un Premi Nobel de física el 1933, va ser el creador de l’experiment imaginari més icònic de la física quàntica, el gat de Schrödinger.

 

 

 

 

 

Frank Wilczek

Va néixer el 1951 a Mineola, Nova York, i actualment treballa com a professor de física a l’Institut de Tecnologia de Massachussets. És un dels físics quàntics més importants actualment i ha fet importants contribucions a branques com la cromodinàmica i l’estadística quàntica. Va guanyar el Premi Nobel de física l’any 2004. Va ser ell qui va proposar l’any 2012 la idea dels cristalls de temps, simètrics tant a l’espai com al temps, que es van aconseguir crear per primer cop l’octubre del 2016.